Inpirasi peringatan daripada saudara Muhammad Ghazi:

**********

Assalamualaikum,

Berikut dikongsikan beberapa kisah benar untuk tatapan bersama, mudah-mudahan menjadi iktibar kepada kita semua khasnya diri saya sendiri. “Siapa” yang melakukan perbuatan tersebut tidak akan dinyatakan di sini, cukuplah dengan mengetahui “apa” yang dilakukan serta mengambil pengajaran daripadanya…

1. Kita begitu gah mengatakan bahawa kitalah ahli ilmu yang menekankan methodologi yang rinci serta mengakui bahawa kitalah pemikir dan pengkaji. Pihak yang tidak sealiran dengan kita, yang tidak mengikuti acuan pemikiran kita dilihat sebagai pihak yang tidak mengkaji. Pihak yang bersungguh-sungguh ingin melakukan perubahan secara mendasar melalui kegiatan politik (dalam ertikata yang luas dan tidak terhad / ekslusif kepada politik demokrasi semata-mata) pula dikatakan sebagai “berpemikiran simplistik, tidak sabar, tidak minat menganalisa, berfikir pendek, sempit dan terhad dalam lingkungannya serta tiada visi & tiada perancangan”. Ringkasnya, di sisi kita, “pemain politik” ini boleh dikatakan sebagai “semangat je lebih, mengaji malas”.

Ironi: Apabila dibentangkan gerak kerja secara rinci, dihuraikan secara berperingkat mengenai kegiatan politik yang dijalankan – tiada pula kita nak terlibat sama membincangkannya. Usahkan terlibat sama, nak mendengar pun tidak mahu. Apabila dikongsikan secara bertulis, tidak dibacanya. Apabila diundang bermuzakarah dan bertukar pandangan, tiada pula yang hadir. Alih-alih kesimpulan yang muncul = “Pemain politik yang pendek akal dan pandai berslogan kosong”; sedangkan kita tidak tergerak langsung untuk meneliti perjuangan mereka. Pemikir kah itu?

2. Kita mengakui bahawa kita ikhlas berdakwah dan berusaha menyebarkan risalah Islam. Setiap ruang dimanfaatkan untuk tujuan murni tersebut. Kita menentang sebarang usaha memecah-belahkan umat Islam. Kewujudan berbilang gerakan Islam pada hari ini akan hanya menyeru kepada perpecahan, kerana setiap gerakan itu merupakan firqah-firqah yang berbangga-bangga dengan kelompok mereka dan tidak berlapang dada dalam perbezaan pendapat.

Ironi: Tanpa disedari sebenarnya kitalah yang memupuk perpecahan apabila kita melihat sebarang isu melalui kacamata “us against them” sedangkan mereka itu tetap merupakan saudara seakidah kita juga. Kita menyeru supaya berlapang dada, tetapi apabila dibawakan hujah yang berlainan daripada pegangan kita, mudah sahaja mulut dan tangan kita melabel mereka dengan label-label yang mengandungi konotasi buruk dan tercela. Dalam masa yang sama, kita tidak pula melihat bahawa keberadaan lebih daripada 50 buah negara-negara kaum Muslimin yang berpecah-belah pada hari ini sebagai punca perpecahan yang sebenar. Bahkan ada pula yang bersungguh-sungguh menyokong status quo pada hari ini. Mereka yang cuba mengubahnya akan segera dilabel sebagai bughat, khawarij, dan ejen perpecahan. Apabila diusulkan jalan penyatuan yang hakiki iaitu melalui penyatuan secara politik, maka usul tersebut ditolak mentah-mentah dengan alasan “mustahil tercapai”, “sudah separuh abad diusahakan namun tak berjaya”, “tak relevan dengan zaman sekarang”, “tidak lebih daripada angan-angan ibarat kisah Don Quixote de la Mancha” dsb.

3. Kita mengakui bahawa akhlak merupakan salah satu keutamaan dalam Islam. Kita menekankannya dalam kebanyakan kuliah dan perbincangan ilmiah yang dianjurkan. Pihak “pemain politik” tidak memberikan penekanan terhadap hal ini. Sebab itulah kita lihat pada hari ini timbul isu penggunaan kata-kata kesat dan usaha menjatuhkan maruah serta membuka aib orang terjadi dalam kempen-kempen pilihanraya.

Ironi: Kita jugaklah yang memperlekeh usaha-usaha orang lain, memberikan gelaran-gelaran yang aneh dan bersifat menjatuhkan maruah, memandang enteng setiap hujah yang dibawa oleh mereka, mempertikai kelemahan mereka, memandang rendah sumber rujukan mereka, mendakwa mereka sebagai terburu-buru dan pendek akal, taksub kepada tokoh dsb. Dengan mudahnya kita membuat hipotesis sendiri dan daripadanya kita buat kesimpulan terhadap mereka mengikut selera kita. Perit-jerih mereka mengarang hujah balas, serta mengkaji dan membuat rujukan tidak dihiraukan. Persepsi kita tetap sama biar apapun respon yang mereka berikan. Namun semuanya ini tidak dipedulikan, sebab yang melakukan semua perbuatan itu merupakan seorang tokoh yang dihormati dan mempunyai kedudukan. Kalau pihak lain yang berbuat demikian, serta-merta dikecam dan diberikan amaran keras. Double standard.

Demikianlah serba-sedikit perkongsian saya buat masa ini. Insya Allah saya akan kongsikan lagi kelak apabila berkelapangan. Perkongsian saya ini dibuat berdasarkan interaksi-interaksi yang berlangsung dalam masyarakat, baik melalui pertemuan secara bersemuka mahupun melalui medium seperti internet. Tujuan penulisan ini bukanlah untuk mengatakan bahawa sayalah yang terbaik, saya tak pernah buat silap dsb. Sebaliknya untuk dijadikan pengajaran kepada kita semua supaya kita menginsafi diri, memperbetul niat serta mengelakkan diri daripada mengulanginya semula.


Akhir kalam, janganlah kita berusaha “menutup” usaha pihak lain dalam medan dakwah, kerana dikhuatiri kita tidak mampu hendak mengisi ruang yang ditinggalkan setelah usaha pihak lain “ditutup”. Lebih baik jika kita menggembleng tenaga dan masa untuk “mengisi” setiap penjuru dakwah yang ada. Wallahua’lam.

_________________________

Sekian, mudah-mudahan kita sama-sama dapat mendalami hakikat kehidupan hari ini yang disampaikan oleh beliau. Kerana sesungguhnya ianya fakta yg tak tersangkalkan. Melainkan pada mereka yg hidup dengan baqa’ yg tinggi dan sia-sia!

Wallahu’alam.

بارك الله فيكم وجزاكم الله خير الجزاء

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s