Cerita Kita: Masih Adakah Harapan? (1)

Posted: July 27, 2010 in my.bed-tyme.stories, ~mind-blogging~
Tags: ,

And so we talked all night about the rest of our lives
Where we’re gonna be when we turn 25
I keep thinking times will never change
Keep on thinking things will always be the same
But when we leave this year we won’t be coming back
No more hanging out cause we’re on a different track
And if you got something that you need to say
You better say it right now cause you don’t have another day
Cause we’re moving on and we can’t slow down
These memories are playing like a film without sound
And I keep thinking of that night in June
I didn’t know much of love
But it came too soon
And there was me and you
And then we got real blue
Stay at home talking on the telephone
And we would get so excitedand we’d get so scared
Laughing at ourselves thinking life’s not fair
And this is how it feels

As we go on
We remember
All the times we
Had together
And as our lives change
From whatever
We will still be
Friends Forever…

*********

7 am

Ika> Li! Sori! Aq tak dapat nak turun hari ni… My hubby demam r… Takkan nak tinggal dia sorg kot… Nak seret dia skali join kite pun macam tak larat je…=(

Hah! Nak seret husband? Biar betul… Tersenyum sendiri. Macam-macam la…

Bebrapa minit selepas tu… Triitit tit

Adilla> Babe, I rase tak dapat la nak proceed dengan plan har nii. Cos’ my daughter ni buat hal. Kacau mood I je. Cik abang I pun tak dapat nak tolong. Kite org rase nak tinggal je die ngan opahnya.

Hurm….

Reply to Adilla: Huhu… janganlah tinggalkan dia dengan opah… cian dia…Ada la tu majuk nak apa2…

Adilla: Habis tu? Kite punye plan camana? I menyampah tau. Suka buat hal bile I nak hanky-panky skett…

Adilla, Adilla… tak berubah… shes’ you baby girl… Namun semuanya tenggelam dalam diri sendiri.

Adeh… sakitnya kepala ni…. Menggagau dalam laci… mencari sesuatu yg mungkin boleh mengurangkan denyutan dikepala. Semacam  ada org tengah bertukang je dalam otak nih. Tong! Tong! Tong!

Kemudian Tritit tit tritit tit

A’yin> Li, gempak Li!!!!! Isk, tak tau nak wat ape ni Li… wa! Bakal mak mentua kite nak ajak shopping barang hantaran hari ni. Camana ngan reunion kite ni… Boleh tak kalau kite ramai2 hang out dgn dia. I takot laaaaaaa =,(

Rosy> You all, kite tak dapat nak join tau hari ni. Emergency kat klinik. Memandangkan ramai doc cuti, so I kena replace dia org…. Let’s change to another date ok tak? Pleaseeee O,o really miss u all la… sob sob

Rit tit tit

Bibi> I kena grounded la pulak. Tiba2 baby dalam perut ni wat hal. Maka suami ku menyuruh ku diam di rumah saja… =(( boleh tak kalau kita tunda di lain masa??? Tak pun suami ku mencadangkan agar kamu-kamu melepak kat rumah kami je. Huahua~ harap maklum la ye… menunggu anak sulung… hikhik

Kepala rasa nak pecah. Digegarkan pula dengan bunyi handphone dipagi-pagi hari. Dah tu semua macam dah pakat-pakat… Hurm elok jugak… sebab aku pun mengantukkkk sangat! Mana taknya… Tidur tak pernah boleh lena….. sudah seminggu… Selang beberapa bulan ada saja mimpi-mimpi atau perkara-perkara yg mengganggu tidur.. apalah maknanya… pelik!

.Tapi…hurm, ada sorang lagi. Kalau dia sorang je yg jadi, maka terpaksalah juga turun… Tiba-tiba…

Rit!

Belum sempat bunyi incoming sms berakhir, butang hijau ditekan.

Izzah> Iza dah msg yang lain. SO sekarang nak bagi tau Li pulak. Iza tak dapat nak turun KL hari ni. Kereta buat hal. SO, masih tersadai kat Ipoh ni… Apa kata Li datang Ipoh??? Hhehee😀

Finallly! Good!

2 biji pil biru di meja kecil diambil. Gulp, slurp! Habis segelas air. Eeeyeww! Pahit! Burp. Alhamdulillah.

Ditelangkup hp, kemudian selimut dibentang  menutupi dari kepala ke kaki. Zzzzzzzzz

1 minit… tik tok tik tok

2 minit tik tok tik tok

3 minit tik tok tik tok

Makin lena..

4 minit berlalu tik tok tik tok

5 minit berlalu tik tok tik tok

So if we get the big jobs
And we make the big money
When we look back now
Will our jokes still be funny?
Will we still remember everything we learned in school?
Still be trying to break every single rule
Will little brainy Bobby be the stockbroker man?
Can Heather find a job that won’t interfere with her tan?
I keep, keep thinking that it’s not goodbye
Keep on thinking it’s a time to fly
And this is how it feels

La, la, la, la:
Yeah, yeah, yeah
La, la, la, la:
We will still be friends forever


Tiba-tiba

Rittitittititititititititititititititititiitit!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Oh my!!!!!

Huh! Zap! Ya Allah, sakitnya kepala. Kepala yg berdenyut ditekan-tekan sekuatnya.

Hish, rasa nak campak je hp ni.

Open all new messages.

Adilla> Hey dapat tak msg I? Awat senyap???

Rosy> Li, are you there? Are you ok? Marah ke?Jangan la diam je…

Ika> Reply la Li…

Izza> Camana? Jawab la..

A’yin> Awak oh awak

Bibi> Reply lah my hunny bunny oiiiiii

Adoiiiiiissss…

Reply to: Adilla, Bibi, Rosy, Izzah, A’yin, Ika

Message: Ok

Send

Done.

Fuh. Off.

ZZzzzzzz

Cukuplah. Tak jumpa pun tak apa. Insya Allah andai ada ketentuannya, tetap saja kita akan berjumpa. Masing-masing bukan lagi dizaman awal remaja, semuanya berlangsung mengikut keras kepala sendiri.

Masakan terlupa, kita punya banyak masa untuk ketemu, tetapi kita sering menyibukkan diri dengan hal yang disibukkan oleh setiap orang. Sehingga kita lupa kita sering menciptakan alas an dengan kata `busy’.

Kini semua sudah punya tanggungjawab masing-maisng… kehidupan masing-masing…

Walaupun hala tuju kita berbeza, yang penting kita menghargai detik bersama…

Dan ternyata ianya mungkin lebih indah andai disulami ukhwah Islamiyyah… Namun kita terhilangkan itu….

“Hanyalah orang-orang beriman yang bersaudara”. (Al-Hujurat,10).

Imam al-Muassis (perintis) Hasan Al-Banna berkata;:

“Yang saya maksudkan dengan ukhuwah adalah : mengikatnya hati-hati dan jiwa-jiwa ini dengan ikatan aqidah, dan aqidah merupakan ikatan yang paling kukuh dan paling mahal harganya, dan ukhuwah adalah saudara keimanan, sementara perpecahan adalah teman dari kekufuran, kekuatan yang utama adalah persatuan dan tidak ada persatuan tanpa cinta, dan cinta yang paling rendah adalah lapang dada, sementara yang paling tinggi adalah itsar(mengutamakan saudaranya).

Biarlah buat sementra ini, yg tinggal adalah sebuah rindu…

Will we think about tomorrow like we think about now?
Can we survive it out there?
Can we make it somehow?
I guess I thought that this would never end
And suddenly it’s like we’re women and men
Will the past be a shadow that will follow us ’round?
Will these memories fade when I leave this town
I keep, keep thinking that it’s not goodbye
Keep on thinking it’s a time to fly

*****************

“Cik Ya! Bangun!”

Zap! Selimut direntap!

Dia menggeliat malas.

“Alya!” Aesha menarik ALya  agar dalam posisi duduk.

Ditampar-tampar wajah Alya seketika…

Kemudian dia bangkit menuju ke tandas berhampiran..

Hurm…

Alya mengeluh perlahan.

Dum!

Kembali menghempas badan ke katil. Sungguh! Sangatttt mengatuk…. kepenatan kerana tak tidur… dan sekarang dengan `bantuan’ makin lah mengantuk. Niat tak mahu diganggu, tapi…

“Ya Robbi! Al… bangun….” Aesha sudah ke`tensen’an. Eee! Segelas air diletakkan dimeja kecil. Matanya tertangkap pada gelas kosong dan beberapa biji pil biru dalam bekas kecil yang tidak tertutup.

“ALya! Bangun… “ Ditariknya ALya lagi. Kembali dalam keadaan duduk…

“Al,… Astaghfirullah…”

Yang kedengaran cuma keluhan lemah ALya. Dia tahu ALya sudah separa sedar. Dibasahkan tangan dengan air yg dibawa… dengan lafaz bismillah, tangan yang basah itu diraup ke wajah ALya, beserta dengan bacaan doa… Mudah-mudahan Allah membangunkan jiwa ini. Sesungguhnya hanya Allah yang mampu menentang `percaturan’ manusia.

Perlahan-lahan ALya membuka mata… lebam… pastinya semalaman tak lena… Seperti kebelakangan ini.

Alya mengeluh lagi.

“Alhamdulillah… bangun Alya…” Pujuk Aesha

“Mengantuk la Sha…” Rengek Alya. Dah macam nak menangis. Kalau orang lain, dah pasti di`tendang’nya keluar. Nasib baiklah Aesha yg membangunkan….

“Siap ALya…. masalah ni makin rumit… Rasanya kita harus berbincang. Dan mencari penyelesaiannya.”

Alya termenung. Berbincang… Suatu perkara yg sukar untuk dilakukan…. Mencari penyelesaian…. Apa yg pernah selesai… Dulu pun, bila mana dia ada masalah… si dia pun guna alasan sama… sudahnya tak pernah nak menyelesaikan. Bahkan bertimpa-timpa masalah lain. Kesudahan, bukan soal ALya, tapi soal dia! Soal ALya dicampak terus ke tepi… Sungguh tak berharganya perasaan ALya… Dibiarkan luka sendirian… Tapi ALya tak kisah… biasa memendam sendirian… Sayang juga menjadikannya terus setia mendengar rungutan dan kadang-kadang kutukan si pengadu pada dirinya! Tumpah air mata tak pernah kering… Tapi… begitulah yg sering berlaku. Kerana sebuah kepercayaan yg ter-bina, Alya tak mampu mengasing diri lama dan jauh dari dia… Seperti selalu juga, kata-kata ALya ibarat angin lalu. Menjadikan ALya memberat untuk berterus terang… Sudahnya… Cuma mengharapkan teman yg ikhlas menyayangi dan menemani… untuk menggembirakan sekeping hati… Walau sedikit, namun cukup membantu….

Tak perlulah dikongsi masalah yg memberat andai diri tak sudi mendengar… Tak usah mengaku sudi andai hakikat dan setiap yg dizahirkan tak pernah sudi… usah diakui hati ikhlas sedangkan jelas terpamer yg tidak ikhlas… Sungguh tidak peduli! Jadi jangan dibela diri dan memberi harapan! Kerana sakitnya…..

“Al..” Aesha menggoncangkan bahu ALya. Mengejutkannya dari lamunan… Sudah bangun, termenung jauh la pulak…

“Kalau tak mahu bincang, tak mengapa, cumanya pergilah bersiap. Jam 12 nantikan mahu ke Taman Harapan… ALya lupa… Kan ALya dah janji…” Aesha memperingatkan.

Sungguh ALya terlupa… 3 hari ni memang ALya banyak menghabiskan masa di Taman Harapan. Setelah pulang dari Jakarta, membawa diri ke Taman Harapan merupakan salah satu cara untuk Alya melarikan diri dari perkara-perkara yang membelenggu dirinya… Tak siapa tahu di mana dia. Kecuali yang tertentu. Ah… siapa peduli… tak siapa peduli…  Tidak juga ibubapanya! Ibu… rindu…. Maafkan ALya….

“Alya…” Aesha mengeluh. Alya kerap termenung.  Aduhai, andai bisa diselami fikiran ALya… Masalah cinta kah? Ah mana mungkin… Masalah kewangan? Tapi dia sering membuat kerja sampingan untuk menampung aktiviti hariannya… Bahkan dia sendiri tak mahu terikat ke mana-mana, dan ke siapa-siapa buat masa ni… Aduh! Masalah negara kah??????????? Alya mendaftar untuk undi kah??? Isk, mana mungkin! Bukankah Alya seorang yg menolak mabda kapitalis!? Aesha kebingungan sendirian…

“Alya. Pegi siap. Nanti breakfast. Sha tunggu kat bawah k.” Tangan Alya ditarik. Dengan keadaan ALya yang tidak stabil, dia mendorong Alya ke tandas bersama dengan sehelai tuala.

“Ok, selamat bersiap! Jangan lama-lama tau!” Aesha tersenyum. Lantas menutup pintu, membiarkan ALya yg masih sungul.

**********

Alya menapak ke ruang makan. Memandang Husna. Berselera sungguh. Asal nasi lemak Mak Yah, memang la dia. 2 bungkus pun licin beb!

“Makan Al. Sedap Al. Ayam goreng kunyit.” Ujar Husna tersengih.

“Tak nak la… tak ada selera… Pedas pulak tu…” Mengerikan sungguh! Tengokla warna sambalnya, dengan  biji-biji lada… Adoiii! Menderitanya lidah, pipi, perut!

“Eleh, psiko la tuh! Tak pedas pun. Sedap gile! Kalau tak mau, tinggal la situ. Nanti Husna habiskan. Hehe. Alya makan roti je lah.” Husna menghulurkan roti sandwich dan sepaket sup Campbell segera yang belum dibancuh.

Alya memuncung. Kejam sungguh. Saje je! Pada hal dah tau, saje tak nak belikan menda lain. Alya merungut-rungut dalam hati.

“Heh, apsal mata lebam macam panda? Hehe.” Hurm, begitulah Husna. Hidup memang selamba.

Alya membetulkan hujung tudung bidang 60 inci milik Husna yang hampir sama makan sambal! Makan tak reti nak elok-elok! Sampai tudung pun nak makan sekali. Huh. Diam.

“Hehe. Thanks dear.” Tersengih.

“Ngigau pe smalam Al?” Tanya Husna lagi.

“Hah? Mane ade ngigau. Eee… tak cun la ngigau-ngigau nih!” balas Alya. Tak puas hati dituduh mengigau!

“Hek eleh tak ngaku pulak.”

“Betulla. Mimpi, dengan ngigau len lah.” Alya mencebik.

“Ye lah ye lah. Pagi-pagi dah nak tarik muncung! Sengsara la siapa dapat kamu!” Bebel Husna. Husna temannya Aesha. Berkenal dengan ALya melalui Aesha. Walau baru 4 bulan, ternyata tempoh yang singkat tak menghalang mereka untuk menjadi erat. Sepertinya sudah bertahun mengenal! Masing-masing saling menyenangi…

ALya diam. “Sengsarala siapa dapat kamu!” kata-kata Husna berputar-putar dalam kotak fikirannya. Mungkin benar… sengsara…. menyengsarakan…menyusahkan….

“Diam pulak!” komplen Husna. Dia berhenti menyuap nasi lemak. Menoleh pada Alya. Alamak… Husna kaget. Alya memang sensitive sejak akhir-akhir ni. Wajah yang pucat  dan mata yang lebam akibat tidur yang tak sempurna itu tunduk mengahadap roti. Jari jemarinya hanya meracik racik roti. Tapi tidak satu pun disua ke mulut. Kosong. Tubir mata yang memerah seakan mahu menangis.

Haila… problem betul lah… Aku dah salah cakap ke… Pening Husna…

“Al, maaf la. Main-main je…. dah la.. makan la.” Husna memujuk perlahan…

Alya mengesat hidung yg beair. Benar, dia sudah mahu menangis… Ntah kenapa, dia betul-betul sensitive sejak akhir-akhir ni. Bencinya!!! `Menyusahkan!’ itu lah yang Alya mengerti…  yg pernah dirasai, namun sering dinafikan. Menjadikan ALya yakin dia ikhlas. Namun, akhirnya, itulah juga yang diungkapkan…  mengakhirkan semuanya…

Husna memandang ALya sayu. “Alya banyak AL beli barang untuk budak-budak tu nanti?” Tanya Husna. Mahu tukar topic. Padahal dia sudah tahu.

Alya sekadar mengangguk.

“Sha dah masukkan semua barang-barang yang kita beli semalam dalam bonet.” Tiba-tiba Aesha muncul.

Dia memandang pada ALya, kemudian Husna. Hurm, mesti adalah sesuatu yg dah berlaku ni.

“Alya tak nak nasi lemak tu? Ketepikan sambalnya.” Tegur Husna bila melihat nasi lemak yang tak berusik, termasuk chicken wing kegemaran Alya.

“Erm. Tak nak lah. Tak pe, nanti Husna makan.” Isk, roti ni pun … muak. Habiskan milo je la.

“BIar betul Hus. 3 bungkus hari ni???” Aesha tak percaya.  Husna sekadar tersengih.

“Ana tak nak kurus kering macam Alya. Makan hati berulam jantung pun kenyang! Hehehe!” Husna melawak. Eh, alamak! Isk, mulut memang tak ada insurance la!!!! Melawak tak kena! Husna menggigit jarinya. Buat muka kesian. Ampun….

Aesha menggeleng.

“Kurus pun tak apa. Apa-apa jadi senang korang nak dukung. Kalau berat-berat, alamak kena seret la ea?” Balas ALya bersahaja. Diteguk pula air teh. Wah, macam-mcam air dah sapa perut….

Hehe… Husna gelak. Fuh, lega! Karang majuk lagi, hailaaaa… pening!

“Dah la. Makan cepat Husna. Dah lambat ni.” Putus Aesha.

“Yes mam!” Husna, Husna…

*********

next …

Masih Adakah Harapan (2)

Masih Adakah Harapan? (3)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s